Som bekant kan du träna freestyle och heelwork med vilken ras som helst, all aktivering på olika sätt är bra för alla hundar. Men vissa hundar och vissa raser är mer lämpade än andra om du vill tävla och placera dig högt på prispallen. En hund som passar för freestyle är glad och positiv, har bra kontakt med dig, sticker inte till skogs så fort du knäpper av kopplet och tycker det är roligt att utföra uppgifter. Det är ditt jobb att göra det roligt utifrån hundens förutsättningar.

Din familjehund kommer bli jätteglad om du börjar träna med den, för allt ni gör tillsammans är roligt för hunden om du tränar på rätt sätt. För att anpassa din hund till freestyle är det bra om ni börjar träna tidigt. Det är inte farligt med träning för valpar och unga hundar, tvärtom. Ta bara hänsyn till hundens ålder och ta korta pass.

Träningsmetoder kan motivera olika

Det finns nästan lika många sätt att träna hund som det finns hundtränare, och här gäller det att lyssna på din magkänsla och se vad som passar dig och hunden. Olika hundar reagerar på olika sätt, men överlag gäller positiva metoder, beröm och godis när hunden gör rätt. Att banna hunden när den gör fel brukar fungera sämre.

En hund som är svårmotiverad kanske behöver ett extra gott godis, extra korta träningspass eller en kampleksak att röja loss med som belöning. Så länge hunden tycker det är roligt att lyssna på dig och samarbeta med dig kommer ni att göra framsteg i träningen. Här har du tips på vanliga rörelser och där du kan experimentera med vilka belöningar som motiverar din hund bäst.

Träna tillsammans

Är ni några stycken som vill träna tillsammans och med olika hundsporter kan ni med fördel gå ihop och hyra förråd västerås eller var ni nu bor för att gemensamt ha ett utrymme att förvara alla era hundsaker och träningsgrejer. Bor alla i lägenhet kanske inte alla hemmasnickrade agilityhinder får plats i garderoben. Ett gemensamt förråd vinner alla i gänget på, så kolla upp möjligheterna med att hyra förråd.

Även äldre hundar kan

Det går faktiskt att lära en gammal hund att sitta. Genom anpassad träning kan du träna oavsett ålder på hunden och genom hundens olika utvecklingsfaser. Låt valptiden vara lekskola, rolig och utforskande, samt träna mycket inkallning och kontakt. Unghunden är en tonåring som frigör sig, lyssnar dåligt och kan behöva träna på inhägnade områden under en tid. Den vuxna hunden behöver vidareutvecklas och finjustera befintliga kunskaper och när den blir gammal kommer den fortfarande att vilja träna och leka med dig. Här behöver du kanske korta ner passen lite, minska på hoppen och farten men ändå låta hunden få ut sin livsglädje och lära sig nya saker.

galore