När du tävlar i freestyle eller heelwork to music så bedöms ditt program enligt tre olika grunder. Utförande, programmets planering samt tolkning och kvalitet på musiken. I freestylen väljer du dina egna moment och rörelser medan du i heelwork to music har ett antal olika rörelser som ska vara med i programmet. Visst liknar det till stor del ett dressyrprogram till musik för häst och ryttare, kallat kür?

För att få de högsta poängen måste alla tre delarna samspela och det domarna tittar på är samarbete, glädje, utstrålning, hur väl det är anpassat för den specifika hunden, tempoväxlingar, övergångar mellan tempo och rörelser och mycket mer. Du kan läsa mer om freestyle och heelwork to music hos SKK.

Låt dig inspireras av proffsen

När alla momenten är intränade och sitter bra är det dags att tänka på vilken musik du vill ha. Kanske har du redan idéer om detta, eller vill ha en viss musik till vissa rörelser. Prova att göra rörelserna till viss musik, moment för moment för att se hur det känns, och funkar takten och tempot så är det bara att köra på. Genom att titta lite på hur det går till att göra ett kür-program inom hästdressyren kan du få några tips och tankeställare längs vägen.

Träna tillsammans och visa samhörighet

Delad glädje är dubbel glädje och om ni är några stycken som tränar och tävlar freestyle eller heelwork to music, varför inte visa att ni hör ihop på träningsplanen också? Här kan ni beställa Hoodie med tryck som ni själva väljer. Det finns hoodies i olika färger och modeller och trycket bestämmer ni själva. Det kan vara en egen logga ni gjort eller varför inte eran klubbs logga? Att visa samhörighet och heja på varandra istället för att konkurrera och titta snett är bra sportsmanship. Ni får mer glädje, hundarna känner av stämningen och om humöret är på topp blir resultatet dessutom bättre.

Tips

Lägg tid på att få till bra övergångar, musik som passar rörelserna ni tänker göra och som speglar vad ni vill förmedla. Gör något unikt, kanske något med ett tema eller ett budskap som om ni berättar en historia med musiken, rörelserna och kanske med texten i musiken. Våga göra något annorlunda. En väldigt liten hund som travar in till en riktigt mäktig musik eller en större hund som skuttar in till tonerna av något mer ballerinaliknande.

Tänk på redigeringsprogrammen

När du gör ett program som innehåller musik kan en del musik vara upphovsrättskyddad. SKK har avtal för att kunna spela musik på tävlingsdagen, men det kan inte skada att titta igenom databaser med gratis musik och se om något passar där. Tänk om du och din hund ska ha en uppvisning någonstans och det inte finns avtal? Tidningen PC för Alla listar redigeringsprogram och gratis musik som du kan ha nytta av om du ska klippa ihop lite musik till programmet.

Lycka till med programmet nu!

galore