Freestyle med hund är nästan som att man dansar med hunden till musik. Det är en gren inom lydnad men många tycker att den är mycket roligare än att bara få hunden att visa sina konster framför en domare. Men hur tränar man freestyle på bästa sätt?

Träna inomhus

Ett bra alternativ kan vara att träna freestyle inomhus. Man slipper oroa sig över dåligt väder och man behöver inte tänka på att hunden kan springa bort. Om man vill träna inomhus kan man antingen hålla till hemma eller kanske i ett ridhus där man har gott om plats. I många städer har det dessutom satts samman lokaler med konstgräs där man kan träna flera olika hundsporter året runt.

Ha hunden lös

När man ska träna freestyle med sin hund hoppar och springer hunden nära sin förare. Ett koppel är oerhört svårt att slåss med och det är risk att man slår sig eller faller. Det är alltid bäst att ha hunden lös när man ska träna. Om man inte vågar ha hunden utan koppel på öppna platser är det bättre att träna i en hundgård eller liknande där det finns ett staket på platsen.

Störningsobjekt

När man tränar hundar kan det vara bra att ha olika störningsobjekt som kan göra hunden lite tittig. Om det kör förbi redskap från Kellfri.se är det bara bra, och så är fallet också om det finns lite nya saker på träningsplatsen. Då får hunden något att intressera sig för och det gäller att föraren ser till att hunden håller fokus på träningen. Om man väljer att börja tävla i hundfreestyle kommer det att finnas en hel del störningsobjekt på tävlingsplatsen och om hunden inte sedan innan är van vid det kommer den inte heller att kunna koncentrera sig under tävlingens gång.

Om man tränar i ett ridhus eller kanske i en större hundgård kan det vara bra att ha med sig en kompis som går förbi med sin hund eller som kanske prasslar lite med en påse. Hunden ska då inte springa dit direkt utan den ska fortfarande göra det husse eller matte ber om. Freestyle är en friare variant av lydnad men det betyder inte att hunden får göra precis vad den vill när den vill.

Träna hunden som valp

Om man tar hand om en valp gäller det att man börjar träna den tidigt. Det är alltid lättare att lära en valp olika saker än vad det är att börja träna en vuxen hund även om det förstås också går bra. När hunden är liten är det klokt att börja med lite lättare övningar. Sedan kan man öka på svårighetsgraden efter hand som hunden blir äldre och förstår vad det hela handlar om.

galore