Att träna freestyle tillsammans med din hund gör att ni får en fin kontakt, har roligt tillsammans och dessutom kan ni tävla och visa upp era program. Freestyle kan liknas vid ett program av olika moment och tricks ni utför till musik. När du är aktiv med din hund mår både du och hunden bra, och för att göra träningspassen och promenaderna ännu mer givande är det viktigt att du har bra skor och kläder på dig. Ett par vandringskängor från ITAB Outdoors är alltid en prisvärd investering som kommer att ge dig glädje under lång tid.

Olika moment du kan inkludera

När du tränar freestyle lägger du in flera olika moment i ett program och lägger till musik till det. Tänk på att rörelserna inte ska vara rena cirkuskonsterna utan det ska se lätt och smidigt ut. Du och hunden ska utstråla glädje och dansa tillsammans.

Buga mot varandra, låt hunden gå slalom, olika slags hopp, gå i åttor, snurra runt och skaka tass med varandra eller gör en high five i takt med ett särskilt stycke i musiken. Det är bra om du även tränar in fotgående på både vänster och höger sida för att hunden ska kunna följa dig på ett snyggt och naturligt sätt. Ni går framåt, stannar och backar några steg för att sedan gå framåt igen, denna gången exempelvis slalom mellan dina ben.

Hur tränas momenten in?

Börja med ett moment i taget. Ta slalom mellan dina ben som ett exempel. Börja med att locka hunden med godis för varje steg du tar så att hunden följer med. Till slut förstår den vad den ska göra och ni får flyt i rörelsen. Träna korta pass, flera gånger om dagen, istället för ett längre pass en gång om dagen. Hunden minns bättre med korta repetitioner, och orkar dessutom fokusera bättre om du håller passen korta. Har du en klicker kan du prova med att lära in momenten via klickerträning. Gör heller inte själva momenten för långa. 5-6 steg framåt med slalom kan vara lagom. När hunden blir mer säker och uthållig i situationen kan du lägga till fler steg.

När ni har klarat av ett moment är det dags att välja ett nytt att träna in. Gör likadant med korta repetitioner, mycket godis och beröm. Hunden ska tycka det är roligt att leka med dig, för det är det som hunden kommer att se detta som. En lek, inte träning. När ni har bemästrat två moment kan det vara kul att sätta ihop dem och ta dem efter varandra direkt, istället för vid olika tillfällen. Detta tränar hundens mentala uthållighet och all träning som tvingar hunden att tänka gör att den blir trött. En trött hund är en lycklig och stimulerad hund som blir lättare att hantera, så freestyle kan vara perfekt att träna på vardagsrumsgolvet inne i lägenheten en regnig dag.

Lycka till i träningen, och kom ihåg, gör detta som en lek tillsammans med din hund, och se till att ha roligt.

galore