Det finns en del tävlingar att delta i om man håller på med freestyle, både inom landet samt internationellt. Här presenterar vi de största och vanligaste tävlingarna runt om i världen. För att hålla sig uppdaterad med de senaste tävlingarna rekommenderar vi att man besöker Svenska freestyleklubbens hemsida. Där finns också tips och råd för dig som ska anmäla dig till en tävling i freestyle och du kan läsa aktuella tävlings-PM och hålla dig uppdaterad med de senaste regeländringarna.

Svenska tävlingar

SM

Svenska mästerskapen i freestyle och heelwork brukar hållas på olika forum från år till år. 2018 hölls mästerskapen under Stockholms Hundmässa. Det är en inofficiell tävling och det är öppet för ekipage boende i Sverige att delta. Även löptikar får delta, detta löses genom att de får starta sist i ringen. Regerande svenska mästare och ungdomsmästare är garanterade en plats i SM. För att kvala in till SM så ska man gärna ha vunnit flera mindre tävlingar.

NM

Nordiska mästerskapen i freestyle är en tävling som senast hölls 2016 under Stockholms hundmässa för deltagande från de nordiska länderna.

AFEC

Agria Freestyle Elite Challenge är en tävling för hundar i klass III i både freestyle och heelwork. Det är åtta deltävlingar och finalen avgörs på den stora hundmässan My Dog i januari.

Internationella tävlingar

OEC

Open European Championship HTM & Freestyle är en tävling uteslutande för freestyle som hålls i Münsingen i Schweiz i oktober. Denna tävling pågår under tre dagar i grenarna freestyle och heelwork to music.

Crufts

Crufts är världens största hundutställning som äger rum i Birmingham i England, vanligen i mars månad. På den här tävlingen är det både rasutställningar, agilitytävlingar, lydnadstävlingar och freestyletävlingar med mera och arrangemanget sträcker sig över fyra dagar. Förutom tävlingar så är det en mängd uppvisningar och andra spektakel samt företagsmässa. Arrangörer är The kennel club, som är en 150 år gammal kennelklubb i Storbritannien.

MDSA

Musical Dog Sport Association är en amerikansk organisation som bland annat anordnar tävlingar i freestyle, senast i augusti i år. De använder sig av inkvalning med videos som man får skicka in till organisationen.

WCFO

World Canine Freestyle Organisation har sitt högsäte i New York och de ordnar mängder med tävlingar med särskilda teman. Även här kan man kvala in med videos.

galore