Emma Willblad anses vara den som var först med att ta freestyle till Sverige och göra det till en officiell hundsport även här. Emmas hundintresse började redan tidigt i livet och hon var aktiv i Tyresö hundungdom, men det var först när hon tog sig an omplaceringshunden Csar som det stora äventyret i hundvärlden började. Csar var en ungersk pumi, en vallhundsras med ett mycket stort behov av både fysisk och psykisk aktivitet. När hans och Emmas vägar möttes var Csar grovt understimulerad och hade inte alls fått den stimulans som en pumi kräver. Han hade rykte om sig att vara en problemhund som bet folk och var allmänt ouppfostrad. Men Emma tog sig an utmaningen och insåg att Csars stora arbetskapacitet var perfekt för freestyle, och de provade även andra grenar som agility, spår, vallning och lydnad.

I Emmas händer kom Csar till sin fulla rätt och blev så småningom ”den dansande hunden”, som faktiskt dansade sig raka vägen till USA och the Oprah Winfrey Show. Emma som då var 21 var ute och körde bil när de hörde av sig från andra sidan Atlanten och hon har själv i efterhand berättat att hon blev så chockad att hon höll på att köra av vägen och att hon trodde det var ett skämt. Lyckligtvis var det inte det och dessutom hade Csar alla papper och vaccinationer i ordning, vilket gjorde att de tillsammans kunde sätta sig på ett plan och flyga över för att delta i programmet. Det var snabba puckar som gällde, för de hörde av sig på en torsdag och ville att hon skulle komma på söndagen. När chauffören hämtade upp dem på flygplatsen informerade han Emma om att Csar numer hade stjärnstatus och därför skulle sitta i bilens säte och inte på golvet.

Den som en gång sett Emma och Csar uppträda tillsammans, antingen på live eller på de klipp som finns på Youtube, ser att det inte är någon tvekan om vilket speciellt band de hade och hur otroligt samspelta de var. Kanske mutade hon honom med cake pops eller något annat hundgodis, men vad hon än gjorde så funkade det uppenbarligen bra på Csar, som hade en enormt talang.

Emma och Csar hade en lång och framgångsrik karriär tillsammans med stora framgångar på freestyle-banorna. Tyvärr drabbades Csar av cancer när han blev äldre och fick avlivas, men under sin livstid hann han med mer än vad många andra hundar gör. Emma driver idag kenneln Ego Dog’s och har gjort ett stort arbete med att öka folks kännedom om pumi, vilket gjort att den fått massor av positiv publicitet. Rasen pumi kommer troligtvis alltid ligga Emma varmt om hjärtat, men numer är hennes hem även bebott av Border Collies och Malinois.

galore