Hundfreestyle är inte bara bra för själva motionen utan även för hundens mentala hälsa. Detsamma gäller ägaren som både får lufta kroppen och knoppen när hen är ute och springer och tränar sin hund.

Att träna hjärnan är extremt viktigt för alla hundar, stora som små. Nästan ännu viktigare än att bara motionera och springa av sig. Det är hjärnträningen som verkligen tröttar ut eftersom hunden måste tänka efter ideligen vad den ska göra. Freestyle innehåller både fysisk träning och mentala träning, så en bättre aktivitet kan du inte göra.

Hjärngympa i freestyle

I freestyle tar du och din hund er an en rejäl hjärngymnastik. Freestyle är en slags koordinations-aktivitet där du och din hund gör ett program i form av rörelser, nästan som en slags dans, till vald musik som passar. Det kräver naturligtvis en hel del träning inför tävlingar – och en massa godbitar för hunden som gärna belönas i form av mumsigt hundgodis under passen.

Det förekommer alla möjliga tricks inom freestyle, och inom grenen heelwork ska hunden inta speciellt utvalda positioner, nästan lite som i hästdressyr. För att börja lära hunden rörelser är det många som använder handen och dirigerar således hunden att följa ett visst rörelsemönster och utföra tricksen. Sedan hjälper det ju givetvis att ge små belöningar när hunden fattar vinken, så att säga. Du kan även ta till kroppen för att få hunden att följa efter dig i rörelserna. Det är mycket viktigt att det upprätthålls en “dialog” mellan ägare och hund och att det ständigt förekommer koncentration. Det är just den som stärker hundens psyke och får den att förstå människan bättre.

Ordna freestyleträning åt hundar

Om du brinner för hundar och vill låta andra hundägare ha någon plats att träna freestyle på, kan du hyra en lokal med stor gräsmatta. Starta ett litet företag som på något sätt har med hundar och människor att göra. Det behövs lugna och trygga miljöer för att träna tricks i. Det ska inte krävas alltför mycket pengar till detta, och har du själv inte råd kan ett företagslån på Qred vara en bra öppning.

Verkliga kommunikatörer

Hundar är mycket bra på att kommunicera med människor om de bara ges tillfälle att göra det. Ordförråd, rörelser och ansiktsuttryck är bara några saker som hunden snappar upp av oss och läser av. De är väldigt intuitiva och känsliga varelser som utan mental träning kan gå upp i limningen av att bli understimulerade. Att träna freestyle kan därför lugna ner en energisk hund som annars bråkar eller styr och ställer hemmavid.

Dock är det bäst att börja träna hunden i ung ålder, redan som valp. Det bäddar för en god samarbetsförmåga i framtiden. Uttrycket “man kan inte lära gamla hundar att sitta” är kanske lite motsägelsefullt i vissa fall, men någon sanning ligger det förstås i det.

galore