Hundfreestyle är inte en hund som lyssnar på musik på en gammal freestyle som namnet kan tänkas härleda tankarna till. (Skämt åsido). Det har däremot med musik att göra då hundfreestyle handlar om att dansa med hunden. Du kan träna med din hund och även tävla och visa upp den koreografi och tricks som du har lärt din hund. På svenska kennelklubben står det vad freestyle är och vad det innebär.

 

Reglerna

Reglerna är ganska enkla i hundfreestyle, som namnet freestyle avslöjar så är det fri stil där alla steg och tricks är tillåtna. Det finns däremot en annan stil som heter heelwork och det innebär att hunden ska inta vissa positioner, bland annat gå vid sidan av ägaren i ett visst antal minuter. Här är det lydnad som gäller. Du kan gå in på www.artros.org om du misstänker att din hund har fått artros och har svårare att gå och utföra tävlingsnumren du har satt ihop. Inom freestyle får heelwork vara med men den ska inte överskrida mer än 25% av programmet för då kan du få straffpoäng.

Tävla i freestyle

Om du vill tävla i freestyle med din hund så är det några saker som du behöver tänka på. Det är grundregler som SKK har och det gäller för alla hundar, oavsett ras och den gren du ska tävla i. De måste vara vaccinerade och de måste även vara ID-märkta om de ska vara med på officiella tävlingar, det gäller alla hundar, oavsett om de är registrerade i SKK eller inte. Om din hund inte är registrerad i SKK så behöver du en tävlingslicens för att få tävla. Du som ägare har alltid ett ansvar för din hund när du är ute på tävlingar. Kan hunden inte uppföra sig under och mellan tävlingarna så kan den inte vara med.

Du startar i det som heter freestyle klass 1 och där får hunden vara mer fri i rörelserna och det gör därför inget om du eller hunden skulle råka göra fel. Ju högre upp du kommer i klasserna, Ju högre krav ställs på hunden och dig som ägare. Hunden måste vara lös i ringen och får inte lov att sticka ifrån dig för då blir det straffpoäng eller så kan du bli diskad.

Träna freestyle

Det finns ingenting som säger att du måste tävla med din hund utan det går bra att endast träna freestyle med den. Det är ett bra sätt för dig och hunden att göra något tillsammans och öva kontakten mellan er, samtidigt som ni förhoppningsvis har roligt tillsammans. Freestyle är en relativt ny sport i Sverige men det är ändå en del som håller på med det och som även tävlar med sina hundar och sporten har därför fortsatt att öka.

galore