Att börja lära sig freestyle är inte så svårt. Om du och din hund tycker det är roligt att lära er nya tricks och att röra er till musik så kommer ni att upptäcka att det går lätt som en dans. Här kommer några tips på hur man kan lära sig freestyle.

Gå en kurs

Många hundklubbar såsom Brukshundsklubben och Svenska kennelklubben samt Sveriges hundungdom har kurser i freestyle. Kanske det finns någon kvällskurs med träningstillfällen en eller ett par gånger i veckan. På lov kanske det finns möjlighet att gå en intensivkurs eller att åka på ett hundläger.

Läs en bok

Det finns många böcker som handlar om freestyle och här kan du få många bra tips som du kanske inte hinner lära dig på en freestylekurs. Genom att läsa en bok kan du fördjupa dig i den psykologiska och beteendevetenskapliga delen av att träna tillsammans med din hund.

Träna på egen hand

När du har lärt dig grunderna i freestyle så är det dags att börja träna på egen hand. Det gäller att hitta en bra träningsnivå, så att hunden inte blir uttråkad eller känner att det blir för stora krav på att lyckas. Tänk på att hunden anstränger sig för att göra dig till lags. Träna i max någon timme åt gången, och se till att hunden får en belöning som den verkligen tycker om. Det kan vara alltifrån ett särskilt godis till att få springa lös eller leka dragkamp en liten stund.

Hitta träningskompisar

Försök att hitta träningskompisar och gör er egen “cirkel” som påminner om tävlingsarenornas yta. Det är roligare när man är flera och dessutom kan man utbyta tips och tricks. Dessutom övar du din hund på att vistas i en intensivare miljö med många distraktioner.

galore