Våra fyrbenta djur, hundar, är fantastiska. De är trogna och lojala. Alla hundra behöver stimulans i mindre eller högre grad. Främst är det rasen som avgör, men också den individuella hundens personlighet. Agility för hundar är mycket populärt. På senare tid har det även blivit populärt med hundfreestyle, vilket innebär att man utför ett fritt lydnadsprogram som är koreograferat till musik.
Agility har av förvaltningsrätten blivit erkänd som en egen sport. Vilket sätt man använder för att aktivera sin hund, agility, hundfreestyle eller annat, har mindre betydelse. Det viktigaste är att man hittar sätt att ge hunden den stimulans den behöver.
Det kan krävas mod att komma igång med agility, inte minst när man själv är funktionshindrad. Detta berättar Kristina Samuelsson om i en artikel i Härliga Hund, ett magasin för hundintresserade.
På många sätt är hundar lika barn. Barn testar sina föräldrar, hundar testar sina ägare. Då är det viktigt att man som husse eller matte är tydlig och sätter gränser. Även om metoderna gentemot barn och hundar inte kan vara desamma så är flera principer desamma. Att vara vänlig och tydlig brukar fungera gentemot barn, och desamma gäller gentemot hundar.
Det kan vara kostsamt med kurser i agility och hundfreestyle. Att gå sådana kurser är inget måste. Med hjälp av lite byggdelar från byggmax till exempel kan man göra sin egen lilla agilitybana. Det vehöver varken vara överdrivet avancerat eller särskilt kostsamt.
Ordnad och gemensam träning av sin hund kan vara givande och trevligt. Men passar det inte dig och din hund så finns alla möjligheter att hitta andra sätt att aktivera sin hund. Det är något man kan göra i vardagen. Innan hunden ska äta eller i samband med promenader kan man ge hunden små uppdrag och uppgifter.
Det finns mängder av litteratur om hunddressyr. Vill eller kan man inte köpa finns mycket att låna på biblioteken. Det är helt enkelt viktigt att inte göra det mer krångligt än det behöver vara. Sunt förnuft kommer man långt med när det gäller att dressera och aktivera sin hund. Man behöver inte vara med i en hundklubb. Skogen är till exempel en utmärkt plats att träna sin hund på. Även om man inte bor vid en skog är det få platser i Sverige som ligger längre än en kortare bil- eller bussfärd från skogen. Nedfallna träd, stigar och tubbar kan utgöra utmärkta delar i en alldeles förträfflig hinderbana. Att det dessutom är väldigt välgörande för själen att vistas i skogen är ett plus som kommer på köpet, för både hunden och människan.
Precis som i mellanmänskliga relationer bygger relationen till hunden på förtroende, och det bygger både på att man ”är” tillsammans och att man ”gör” tillsammans.