Hundfreestyle är fortfarande en relativt liten och okänd gren inom hundsporten. Det är inte särskilt många som vet om vad det är och inte heller många som utövar den, den är fortfarande relativt ny då den tillkom 2007 som officiell gren i Sverige. Det är en enskild hundsport som har en egen klubb som dock i sin tur är ansluten till huvudklubben SKK (Svenska Kennelklubben). Alla hundklubbar som är anslutna till SKK får arrangera både kurser och tävlingar inom grenen.

 

Inom hundfreestyle så ska man som ekipage, hund och förare, framföra ett egenkomponerat shownummer till musik. Numret ska innehålla tricks, konster och lydnadsmoment, väl sammansatt. En del väljer att benämna freestyle som en form av kreativ lydnad. Freestyle ska utstråla glädje, samarbete mellan hund och förare och numret ska väcka ett intresse hos publiken.

Själva hundsporten freestyle är i sin tur uppdelad i två olika grenar – freestyle och heelwork to music (HTM). De olika grenarna skiljer sig något i utförande och bedömning men de båda är ett shownummer till musik.

I grenen freestyle så får hundföraren själv sätta ihop sitt nummer helt fritt och här bedöms ekipaget efter tre punkter. Det ena är utförande, där bedöms hur väl ekipaget utför de tänkta momenten, hur samspelta ekipaget är, glädjen i ekipaget och en helhet. Den andra punkten som bedöms är programmets planering och kvalitet, här tittar man på sådant som hur väl programmet flyter, svårighetsgraden och så vidare. Den sista punkten är tolkning av musiken. Det man vill se är att programmet är i enlighet med musiken, att programmet berättar samma historia som musiken gör. Här räknas både momenten som man har valt, rekvisita och förarens klädsel in. Det är viktigt att förarens klädsel ger en tydlig helhetsbild till numret, det gäller allt från hår och huvudbonad ner till skorna. Skorna är något som ofta är knepigt då ett freestylenummer är fartfyllt och man måste kunna röra sig smidigt genom momenten, samtidigt som skorna måste vara snygga och passande. Skor från ecco uppfyller dessa krav där man kan hitta skor som passar för show men som ändå är ergonomiska. Det är ofta väldigt roligt och underhållande att vara på en freestyle-tävling då alla ekipage framför totalt skilda nummer!

Heelwork to music är inte lika fritt som freestyle. Här får inte föraren helt fria händer när den ska sätta ihop sitt program. I HTM måste föraren nämligen ta hänsyn till de tio olika positionerna som är tillåtna. Här måste hunden befinna sig i anslutning till föraren 75% av programmets längd och resterande tid får man blanda in moment från freestyle. Här är det större fokus på ett fotgående och på att hunden ska visa mer stadga, alltså kunna hålla sig i position en längre stund.

galore