Att träna freestyle med sin hund är roligt och stimulerande, men man behöver också avkoppling mellan varven. På det viset är hundar och människor lika: är vi hela tiden aktiva riskerar vi att bli stressade. Det är därför viktigt att lära sig att kunna koppla av, i hemmet så väl som i tävlingssammanhang. Börja gärna träna hunden redan som valp i att kunna vara passiv och slappna av i olika sammanhang. Ta bara korta stunder när den är liten och utöka dem efter hand det går bra. Variera också svårighetsgraden: i hemmet, på stan, på träningsbanan, i skogen, i bilen, i närheten av andra hundar.

En avkopplande plats i hemmet är också bra att ha. Där lär sig hunden att den får vara ostörd från till exempel barn och besökare. Det blir en trygg plats att vila på. Gör platsen gärna mjuk och skön med en hundbädd och filt. Om din hund gillar sällskap kan du fixa platsen i närheten av soffan, i köket eller där du själv tillbringar mest tid.

Att hunden har lärt sig att koppla av även i stressiga situationer är bra när det är dags att tävla i freestyle. Den vet vad som väntar och vissa hundar har lätt att gå upp i varv, vilket gör dem stressade och ofokuserade. En del hundägare lär hunden att kunna koppla av i alla situationer, medan andra vill tydligare signalera för hunden att det är vilodags genom att lära dem att koppla ihop vilan med ett föremål, till exempel en bur att vara i eller en filt att lägga sig på. Väntetiderna på en tävlingsdag är ofta långa och då är det bra om hunden kan ta det lugnt tills det är dess tur att gå ut på banan.

Att kunna koppla av är bra även vid andra tillfällen. En flytt kan till exempel vara stressande för en hund. Inte bara bytet av miljö, utan också allt runtomkring: packning av lådor, människor som bär möbler, allt stök och alla ljud. Har den då redan lärt sig en plats och ett sätt att koppla av kan man hitta ett lugn hörn och ställa hundens transportbur eller viloplats där. Man kan också underlätta för hunden genom att ringa Flyttstädning i Varberg och få hjälp med den biten. Att ha hunden med sig när man flyttstädar är ofta kontraproduktivt (den fäller päls och lämnar tassavtryck), men många hundar blir också oroliga av att lämnas ensamma på en gång i en ny och rörig bostad. Genom att anlita en flyttfirma kan man istället ägna sig åt sin hund och sitt nya hem, medan den gamla bostaden städas.

Med hjälp av passivitetsträning kan man alltså få en mer fokuserad och utvilad hund när det är dags för tävling. När hunden väl har lärt sig att koppla av i stressiga situationer har man dessutom stor användning av det i vardagen.

galore