Freestyle inom skidor har säkert många hört talas om, men visste du att det finns en sportgren för hundar med samma namn? Hundfreestyle är en spännande sport oavsett du är hundägare eller inte och har du chansen att besöka ett tävlingsarrangemang kan du räkna med en upplevelse!

Vad går det ut på?

I freestylegrenen utför hund och förare ett framtaget lydnadsprogram som presenteras till vald musikslinga. Det är tre kategorier som är avgörande för hur uppträdandet bedöms; utförande, programmets planering och kvalitet samt tolkning av musik. Som mest kan ett ekipage, dvs. hund och förare, få 30 poäng om högsta betyg kammas hem i de nämnda kategorierna.

Vad som är särskilt viktigt i hundfreestyle är hur ekipaget presenterar rörelserna i takt med musiken samt hur rörelserna valts i förhållande till hunden. Allt handlar i grund och botten om att programmet ska kännas så komplett som möjligt. Förare och hund ska med andra ord bilda en slags enhetlig duo.

Hunden lär sig många olika moment och rörelser i samband med träningen. Hur man väljer att träna är upp till varje hundägare, men ett tips är att ha smart utrustning hemma. Man kan till exempel bygga egna redskap att träna med i trädgården. Ta gärna en titt hos byggvaruhuset Buildor som dessutom erbjuder prismatchning med konkurrenterna. Det går alltså att handla diverse tillbehör för att bygga en helt egen träningsanläggning till en billig peng!

Exempel på rörelser

Inte sällan innehåller ett freestyleprogram det så kallade ”slalommomentet” där hunden, samtidigt som föraren går/springer framåt, sick-sackar mellan förarens ben. Samma moment kan även göras baklänges. Snurr är också vanliga rörelser i freestyleprogram där hunden snurrar ett eller fler varv runt sig själv åt ett bestämt håll. Hopp är också klassiska inslag i den här sporten och kan innebära att hunden hoppar fritt eller exempelvis över en av förarens armar. Balansrörelser förekommer ofta i programmen och här balanserar hunden på bakbenen. ”Gråta” kallas det moment för när hunden tar sin framtass och placerar den över sin egen nos.

Utmärkande för sporten

Hundfreestyle har en fantastisk förmåga att ta tillvara på varje hunds unika egenskaper. Det är en träning som skapas genom glädje, lyhördhet och ett nära samarbete. Grundtanken med sporten är att hundfreestyle ska generera underhållning och gemenskap där både hund, förare och åskådare har roligt.

Koreografin i sporten spelar en viktig roll och det är inte bara musiken som har en central betydelse – även rekvisita och kläder gör hundfreestyle till en riktig show! Det händer ofta att ekipage väljer att skapa sitt program utifrån ett visst tema, precis som i konståkning och konstsim.

SHFK – vad är det?

Svenska hundfreestyleklubben är verksamhetsansvarig för sporten i Sverige och det är bland annat SHFK som anordnar domarutbildningar. Klubben har också ansvaret för att godkänna freestyletävlingar samt att revidera regler i sporten. SHFK bildades 2013 och sedan 2014 verkar klubben inom SKK (Svenska Kennelklubben) där det tidigare fanns en särskild kommitté för freestyle.

Det är via SHFK det svenska landslaget i hundfreestyle väljs ut för att representera Sverige på den internationella scenen när stora event och tävlingar arrangeras inom sporten.

galore