Freestyle blev en officiell gren inom hundsporten i Sverige för inte mer än drygt tio år sedan, år 2007, och den kommer från början från USA och Kanada. Där kallas sporten för “musical canine freestyle” eller “musical freestyle”. På den internationella freestylehemsidan kan man läsa mer om freestylens historia, som är ganska oklar trots att det inte är många år sedan sporten uppfanns.

Börjar i slutet av åttiotalet

Det var i slutet av åttiotalet som freestylesporten började ta form runt om i världen, särskilt i USA och Kanada men även i England och Nederländerna. Det verkar som att denna nya, kreativa form av lydnad till musik har börjat utövas simultant i alla dessa länder och sedermera utvecklats till den tävlingsgren som den är idag.

Okänd upphovsman

Det finns flera personer som har hävdat att det var de som uppfann freestyle, däribland lydnadstränare och mediepersonligheter samt koreografer. Den första dokumenterade initiativtagaren är Val Culpin från Kanada som börjar utveckla en sport som ska heta “musical canine freestyle” 1989. De kommande åren ges det flera tal och föreläsningar om ämnet i flera hundsammanhang runt om i världen, och 1991 startar den första freestyle-gruppen i Kanada.

En mer kreativ lydnadsform

 

En anledning till att freestylen kan ha uppstått var behovet av mer kreativitet och lek i den annars ganska allvarsamma lydnadsgrenen som traditionellt har utövats på hundklubbar runt om i världen. Med hjälp av musik och rörelse så hittade man ett nytt sätt att träna sin hund på, som visade sig vara ett mycket roligare sätt att träna och utöva lydnad på. Tack vare att allt mer fokus har legat på positiv förstärkning snarare än bestraffning i modern hundlydnad så är det inte så konstigt att denna hundsport blivit mycket populär på hundklubbar runt om i Sverige.

Inspiration från hästsport

Vissa menar att personer i hundvärlden har hämtat inspiration från hästsporten kür som är en uppvisning i dressyr i takt med musik. Kür började ta plats inom hästsporten på åttiotalet, då man började lägga allt mer fokus på att musiken skulle passa till hästens rörelser snarare än att vara en slags bakgrundsmusik. Idag kan man tävla på flera avancerade nivåer i denna hästsport, som ofta brukar vara mycket uppskattad av publiken. Denna sport kallas även den för freestyle.

galore