Freestyle är ett ord som lätt kan förknippas med den gamla kassettbandspelaren, men faktum är att det också är namnet på en av de största hundsporterna i världen. Freestyle är en hundsport där det ser ut som om hund och hundförare dansar tillsammans. De rör sig till musik och har en intensiv kontakt. På ett givet kommando som är nästintill osynligt för en betraktare ger sig hunden av och gör ett komplicerat tricks. I nästa sekund är hunden tillbaka, tätt intill matte och husse och de rör sig tillsammans i en koreograferad dans. De är sammanlänkade som av ett osynligt band och har ofta en reaktionsförmåga som liknar den hos en pingpongspelare.

Kontakt mellan hund och människa

När man tittar på freestyle blir det väldigt tydligt att kontakten mellan hunden och människan är väldigt viktig. Det här kräver hög grad av samarbete och tillit hos både parter. Lydnad får en annan dimension i denna hundsport, där man kan fråga sig varför ordet har en så negativ klang. Svenska kennelklubben beskriver sporten som “fritt utformade lydnadsprogram till musik”. Men det kanske viktigaste av allt är att både matte/husse och hund har roligt. Det är väldigt märkbart att de par som lyckas allra bäst inte bara är väl koordinerade och i toppform, utan att de också har ruskigt roligt på tävlingsplanen tillsammans.

Fritt skapande med musik

 

I freestyle finns det en chans att uttrycka sig och skapa ett eget program tillsammans med sin hund. Det är en perfekt hundsport för de personer som gillar musik, dans och uppvisningar samt att lära sin hund massor av nya tricks. Hunden ska vara lättlärd och tycka om att jobba. Det finns inga krav på hur hunden ska vara eller se ut men det kan vara en fördel om hunden är snabb och kan göra hopp och andra akrobatiska rörelser. Den ska gärna vara smidig och det är naturligtvis väldigt viktigt att den tycker om att dansa tillsammans med sin matte eller husse eller annan hundförare.

Det kanske börjar med en piruett

Om du redan nu tränar med din hund och ni är ivriga att lära er nya roliga tricks, kan freestyle vara något för er. Din hund kanske redan kan rulla runt och göra en piruett på golvet. Ni kanske har tränat inkallning och att gå fot länge nog nu. Ni är trygga tillsammans och ett stabilt team. Testa freestyle! Börja träna på egen hand genom att sätta på musik nästa gång ni har era träningssessioner. Välj musik som ni får energi av båda två. Snart ska du se att ni har börjat utforma ert första freestyleuppträdande. Det går förstås bra att jamma fritt till musiken också. Du ska se att din hund kommer tycka att det är jättekul!

galore