För att bli riktigt duktig på freestyle så gäller det att träna ofta, gärna flera gånger om dagen. Det tar tid att finslipa sitt program och att få det där “flytet” som premieras på tävlingarna. Att träna sig till det önskvärda beteendet är egentligen enkelt. Man förstärker det som är bra med en belöning, tills hunden lär sig hur den ska utföra rörelserna.

En del rörelser är sammansatta av flera olika steg, till exempel att backa med huvudet nedåt och sedan snurra ett varv. Denna typ av sammansatta rörelser kräver bra kommandon och att hunden förstår i vilken ordning och hur länge den ska hålla samma kommando. Det här kräver att tränaren är tydlig och pedagogisk. Att använda sig av både röst och tecken med händer och fingrar samt kroppsspråk är ett bra sätt att förtydliga kommandon.

Allt eftersom hunden blir duktigare på kommandot så kan man minska ner på storleken på rörelserna, så att de blir knappt märkbara för publiken. Många använder sig också av klickers. Det är en liten pryl som ger ifrån sig ett skarpt klick och som kan användas i träning med positiv förstärkning.

galore